Mindenki elfér

Egy megkapó disszonáns akkord (és arra épülő dallam-menet), no meg egy kapóra jött nemzetközi pályázati felhívás, ami a tolerancia népszerűsítését tűzte zászlajára:  ennyi kellett anno ennek a dalnak és dalszövegnek a megszületéséhez. A boszorkánykonyha szikrájául pedig Horgas Béla Vagy című verse ugrott elém, az Új Vers Régi című kötetének legelejéről, amely kötet több versének megzenésítésével egyébként próbálkoztam már korábban is. 

Emlékszem, hogy a korábban szintén pályázat útján összejött egyetlen külföldi fellépésünk miatt, pozitív várakozással vetettük bele magunkat egy újabb pályázásba, jóllehet a végső eredmény láthatóan sok kívánnivalót hagyott maga után. Elsősorban ez a didaktikus, szájbarágós megközelítés, a tanulságok kínos díszcsomagoltsága, és az ennek hatására beálló, óhatatlan fölénypozíció, ami leginkább zavar. Helyre kis megmondása a tutinak, a pályázati kiírás ütőerének akut letapogatása, és annak visszamondási kísérlete, persze jó diákként, vagy rosszabb esetben, a szánalmas igyekezetben és szerepzavarban alkalmatlan tanárként. Maradjunk ennyiben.

Egyszerre kerít egy primer, hátborzongatóan zsenáns érzés a hatalmába, úgy hogy egyszerre érdekesnek /érdemesnek is tartom ezt a kísérletező kedvet; a pattogó refrén, fülbemászó versszak-építkezés valahol azt idézi fel, hogy ebben a témának kényszeresen megfelelni igyekvő modorban és sodorban is igyekeztük kihozni a tőlünk telhető legtöbbet magunkból. Ennek tükrében parafrazálom a lentieket, hisz a blogom lehet elég széles, itt (majdnem) minden is elfér; (...) a végén az most több, ami visszajár. 

 

Mindenki elfér
Verse:
Van az úgy, hogy álom ébreszt és messze elvezet,
megmutatja, hogy merre menjek ismeri az elvemet.
Az utca lehet elég széles, és mindenki elfér
nem számít hogy honnan jössz, vagy épp merre mennél.   
 
Bridge:
Próbálj meg látni mások szemével
Figyelj a részletekre, tudod itt minden szín kell!
 
Ref.:
Tudd meg a választ rá, tedd fel a kérdést miért,
Meglátod így lesz csak, teljesebb a kép.
Nyiss rá a világra, tanuld meg még jobban
Tanuld meg egy vagy csak, és sejtsd meg mennyit érsz.
 
Lehet, hogy más is kell, annyi, hogy változzál,
A végén az most több, ami visszajár.
Ugyanúgy mindenki, ahogyan éppen te,
Ugyanazt kívánja, ebben az életben.
 
 
Verse2:
Tudnánk hogyan, de mégsem tesszük, hiába a cél,
Bár a különbségek adnak választ, és feliismerést,
Az utca legyen elég széles, mindenki elfér,
Ne számítson honnan jössz, vagy épp merre mennél.
uttca.jpg